Highlights Zorg & ICT 2021

Eén van de eerste beurzen na een lange periode wegens Covid-19 was de Zorg & ICT beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Van 2-4 november 2021 toonden innovatieve en gevestigde namen in de Zorgsector wat ze in huis hadden. Wat opviel, was dat de beurs een stuk kleiner was dan voorgaande edities. Logisch, want er zijn veel organisaties die nog behoedzaam investeren in verband met nieuwe maatregelen die roet in het eten kunnen gooien. Ook bleek dat er partijen waren die, ondanks de aanmelding, toch gekozen hebben om verstek te laten gaan. Waarschijnlijk als gevolg van de meest recente aanscherpingen omtrent de Covid-19 maatregelen. Desalniettemin was de opzet weer professioneel en was er veel te zien.  

robots in de zorg

Foto’s © Zorg & ICT

Robots rukken op 

Waar je in het verleden misschien één robot zag, struikelde je er bijna (letterlijk) over tijdens deze editie. Robots moeten de nieuwe link zijn in het ondersteunen van zorgmedewerkers. Daar waar handen tekortkomen, kan een robot een mooie aanvulling zijn in het welzijn van patiënten. Zo zagen we robots met gezichtsherkenning en geïntegreerde Artificial Intelligence (of liever: Deep Learning). Deze exemplaren zijn erop gericht om de cliënt te leren kennen aan de hand van wat eenvoudige vragen en een foto van het gezicht. Inmiddels draaien er al 24 projecten met soortgelijke robots in Nederland en het blijkt dat de gemiddelde patiënt erg goed reageert op deze verschijning. De toepassingsgebieden zijn legio. Zo kunnen ze gekoppeld worden aan cameratoezicht en bij dwaling van een patiënt de persoon geruststellen en vragen om terug te keren naar bed. Maar ze kunnen ook bij eenzaamheid een brein-spelletje doen, de lievelingsmuziek van de patiënt afspelen en meer. We misten alleen nog de stofzuiger onderin de voet 😊. 

 

Daar waar gezichtsherkenning en andere persoonlijke gegevens worden verwerkt, in dit geval door een robot, zijn er natuurlijk privacy- en informatiebeveiligingsvraagstukken. Bovendien zijn huidige normen niet berekend op het auditen van het gebruik van een robot. Naast zorgondersteunende robots, zagen we ook desinfectie-robots, wat eigenlijk een hele logische stap is in robotics in de Zorg. Zeker in het licht van de opkomst van AI, is deze ontwikkeling erg interessant om te volgen. 

Meer data-integratie bij industry leaders 

Verder waren er ontwikkelingen bij de grote namen, zoals bij Philips, waar verschillende business units die voorheen apart werkten, nu meer en beter met elkaar samenwerken. Met name op data-integratie is er veel verbeterd, om innovaties in de zorg te verbeteren. Met name het kaderen van wat er nodig is om patiëntgegevens op een juiste en veilige manier te delen (zowel binnen het ziekenhuis als met de ketenpartners en de patiënt) werd belichtNatuurlijk mochten ook partijen als Medmij en VZVZ in dit kader niet ontbreken. 

virtual reality in de zorg

Foto’s © Zorg & ICT

Virtual Reality geeft nieuwe dimensie 

Opvallende verschijning waren de Virtual Reality oplossingen. We zagen ze voor reanimatie-doeleinden, waar een (aspirant) BHV-er met een Virtual Reality bril een extra dimensie kreeg toegevoegd aan de bekende reanimatie-pop. Maar ook stond er een fietstrainer met Virtual Reality koppeling. Hiermee kunnen mensen die niet meer mobiel genoeg zijn om buiten te fietsen, heerlijk binnen een virtuele rondrit maken over hun favoriete fietsroutes. Mooi om live te zien hoe VR een toevoeging wordt aan veiligheid en levensvreugde.

Innovatie belangrijker dan ooit 

Natuurlijk was er veel meer te zien, om alles te behandelen zou te ver gaan voor dit verslag. Veel exposanten hadden als vanouds uitgepakt en daarbij was er voldoende ruimte voor nieuwkomers met een beperkter budget. Goed om te zien dat innovatie in de Zorg nog steeds in volle gang is. Juist nu. Zorgpersoneel is schaars en als we niet uitkijken wordt die schaarste alleen maar groter. We moeten goed zorgen voor de mensen in de Zorg. Waar technologie kan ondersteunen, krijgen zij hun handen wat meer vrij. 

Paul Willems

Heb je vragen over ICT en informatiebeveiliging in de zorg? Heb je een nieuwe ontwikkeling en wil je weten wat de implicaties zijn voor de veiligheid en normering/certificering? Wij helpen je graag verder.