De fraudezaak (van 19 miljoen!) bij Pathé Nederland.

Dit artikel is een reactie op berichtgeving over de Pathé fraudezaak van RTL-nieuws en de rechtspraak documentatie van de rechtzaak voortvloeiend uit het fraudegeval.

Het nieuws over de fraudezaak samengevat
Bioscoopketen Pathé is voor ruim 19 miljoen euro opgelicht. De top van het bedrijf kreeg mails van oplichters die zich voordeden als een topbestuurder. Ondanks twijfels van twee topmensen hierover, konden de fraudeurs toch 19 miljoen euro buitmaken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Amsterdams kantonrechter van eind oktober.

Leerpunten uit de Pathé fraudezaak
Uit de aanklacht van Pathé tegen de financiële directeuren is op te maken dat de financiële directeuren van Pathé belangrijke indicatoren van fraude links hebben laten liggen. Ook al wordt het negeren van deze indicatoren door de rechtbank niet gezien als grondslag voor ontslag op staande voet van de financiële directeuren, het blijft een feit dat de fraude voorkomen had kunnen worden als de indicatoren waren herkend.

(Overigens vormde het negeren van de indicatoren in combinatie met het verlies van vertrouwen in de financiële directeuren wel voor ontslag met slechts enkele maanden ontslagtermijn.)

Meridion herkent in dit fraudegeval een tweetal belangrijke leerpunten:

Het in staat zijn om fraude indicatoren te herkennen
De awareness van medewerkers. (Proactief handelen en alert zijn)

Om zulke schrijnende fraude te voorkomen bij uw organisatie geven wij u tips aan de hand van de fraudezaak bij Pathé.

  1. Het in staat zijn om fraude indicatoren te herkennen

Fraude heeft een groot aantal indicatoren, zogeheten ‘Red flags’. Met deze algemene Red flags in het achterhoofd en kennis van hoe deze te herkennen zijn kan een fraude snel worden geïdentificeerd. Hierna kan actie worden ondernomen om de fraude te voorkomen of beperken. Pathé geeft aan dat de financiële directeuren meerdere van deze Red flags hebben genegeerd.

Stel uzelf de vraag: Weten de medewerkers in mijn organisatie welke ‘Red flags’ en indicatoren van fraude er zijn en weten zij wat ze moeten doen wanneer ze deze denken te signaleren?

Specifieke indicatoren uit de Pathé-fraude waaraan de fraude herkend had kunnen worden:

Afwijkend email-adres;
Afwijkend logo;
Verzoek om zeer specifieke geheimhouding. Hierbij werd contact met personen uitgesloten dat volgens procedure wel zo had moeten zijn;
Alleen contact via email, geen mogelijkheid tot telefonisch contact.

  1. De awareness van medewerkers

Wanneer medewerkers in een organisatie zich bewust zijn van het risico op fraude en de mogelijke gevolgen daarvan, zal een poging tot fraude snel onderschept worden. Door scherp te zijn kan enorme schade simpelweg voorkomen worden!

De financiële directeuren bij Pathé waren duidelijk niet scherp op mogelijke fraude. Ondanks dat ze signaleerden dat het verzoek en de handeling van het overmaken van diverse geldbedragen op een vreemde manier ging, voldeden zij aan het verzoek zonder na te trekken of het mogelijk fraude kon zijn.

Stel uzelf de vraag: Zijn de medewerkers in mijn organisatie zich bewust van het risico en de mogelijke gevolgen van fraude en handelen zij hier ook naar?

Wilt u meer weten over hoe u fraude kunt herkennen en hoe u fraude kunt voorkomen binnen úw organisatie? Wij delen graag onze kennis met u! U kunt contact met ons opnemen door te mailen naar info@meridion.nl, ons contactformulier onderaan de pagina in te vullen of te bellen naar 088 0278300.