2 tips om datalekken te voorkomen

Eén van de vele voorbeelden van datalekken, een datalek bij RTL:
Criminelen hebben met succes weten in te loggen bij 32.000 accounts van RTL-gebruikers. Dit is hen gelukt door op grote schaal inloggegevens uit te proberen die al op internet rond gingen. Met deze inloggegevens kregen zij toegang tot privégegevens van gebruikers van verschillende RTL-diensten zoals Videoland, Buienradar en RTL Nieuws.

De criminelen kregen toegang tot:

Volledige namen
E-mailadressen
Woonadressen en woonplaatsen
De hierboven genoemde privégegevens worden door de AVG geclassificeerd als gevoelige persoonsgegevens, waardoor we het voorval een serieus datalek kunnen noemen.

Meridion raadt een tweetal maatregelen aan om een datalek zoals bij RTL te voorkomen:
Een gebruiker mag nooit voor twee verschillende applicaties hetzelfde wachtwoord gebruiken. Om dit te handhaven kan een verplichting worden ingevoerd om het organisatiebeleid voor wachtwoorden na te leven. Een praktische oplossing om alle verschillende wachtwoorden te kunnen onthouden is het gebruik van een passwordmanager. (organisatorische maatregel).
Gebruik van een two-factor beveiliging, of het inzetten van een goede captcha die test of sprake is van een menselijke gebruiker in plaats van een geautomatiseerde handeling (bij een afwijkend IP). Hierdoor worden inlogpogingen zoals in de RTL-casus onmogelijk gemaakt of tenminste vertraagd. In geval van vertraging is het risico op detectie van de poging(en) aanzienlijk hoger.
Bent u benieuwd of één van uw wachtwoorden in een datalek voorkomt?

Bekijk het op Have I been Pawned
Onze tip: als uw E-mail en/of wachtwoord inderdaad voorkomt in een datalek, maakt u zich er zeker van dat u uw wachtwoord zo snel mogelijk veranderd en dat u datzelfde wachtwoord niet op andere plekken gebruikt!

Wilt u meer weten over datalekken en het preventief bestrijden daarvan? Wij delen graag onze kennis met u! U kunt contact met ons opnemen door te mailen naar info@meridion.nl, ons contactformulier in te vullen of te bellen naar 0880278300.